Verhalen in kanalen, eenmalige media en meer

Lees de originele aankondiging in het Engels
Maak kennis met verhalen voor kanalen, je eigen muziek in verhalen en meer

Bij onze vorige update hebben we met verhalen de 10e verjaardag van Telegram gevierd. Door deze update kunnen kanalen dankzij een nieuw boostsysteem ook verhalen plaatsen. Daarnaast krijgen verhalen nu reactiestickers, evenals de mogelijkheid om je eigen muziek toe te voegen. Zelfvernietigende media hebben nu een eenmalige weergave-optie, meldingen bij het inloggen zijn verbeterd en meer.

Verhalen voor kanalen

Telegram-gebruikers kunnen hun favoriete kanalen steunen met boosts, zodat ze verhalen kunnen plaatsen. Telegram Premium omvat nu 4 boosts die aan een kanaal naar keuze kunnen worden toegekend.

Hoe meer boosts een kanaal krijgt, hoe meer het niveau ervan stijgt – voor elk niveau dat een kanaal stijgt, kan het 1 extra verhaal per dag in de verhalenfeed van volgers plaatsen.

Gebruikers kunnen hun boost één keer per 24 uur naar een ander kanaal verplaatsen.

Kanalen kunnen via een speciale link om boosts vragen (voorbeeld: https://t.me/durov?boost). Om de boostlink van je kanaal op te halen en te zien hoe ver je van het volgende niveau verwijderd bent, kun je naar Kanaalinfo > Meer > Statistieken > Boosts gaan.

Beheerders van kanalen kunnen verhalen plaatsen

Zodra een kanaal verhalen mag plaatsen, kunnen beheerders met de nodige rechten en een Telegram Premium-abonnement op de infopagina van het kanaal op verhalenpictogram tikken om een verhaal aan te maken.

Beheerders zien ook een 'Verhaal plaatsen als'-optie wanneer ze verhalen vanuit hun eigen chatlijst aanmaken.

Reactiestickers in verhalen

Individuele gebruikers en kanalen kunnen reactiestickers aan hun verhalen toevoegen – hierdoor kunnen kijkers met één tik uit nog meer emoji kiezen. Verhalen van kanalen krijgen reactietellers, die aangeven hoeveel mensen elke emoji hebben gekozen.

Om een reactiesticker toe te voegen, tik je op het 💭-pictogram in het stickerpaneel. Daarna kies je een emoji uit de tientallen opties in het venster. Premium-gebruikers kunnen ook elk van hun aangepaste emoji hiervoor gebruiken.

Iedereen kan 1 reactiesticker per verhaal plaatsen. Voor premium-gebruikers is deze limiet 5.

Verhalen met je eigen muziek

Je kunt nu audiobestanden op je apparaat voor verhalen gebruiken – dit geeft je de mogelijkheid om inhoud met zelfgekozen geluid of spraak te creëren.

Open het stickerpaneel, tik op 'Geluid', kies een bestand en stel in welk gedeelte ervan je wilt gebruiken. Bij videoverhalen kun je het originele geluid behouden en je toegevoegde geluidsbestand naar elk gewenst punt verplaatsen – bijvoorbeeld als geluidseffect tussendoor of als muziekje op het eind.

Tip: Je kunt je favoriete app voor stemopname gebruiken om snel een voice-over voor je verhaal te creëren.

Eenmalig te bekijken media

Sinds 2013 kun je zelfvernietigende media via Telegram delen. Deze functie heeft nu een ander uiterlijk, is nog eenvoudiger te gebruiken en heeft een eenmalige weergave-instelling gekregen.

In elke 1-op-1 chat kun je in de mediabewerker op View Once Icon tikken om in te stellen hoe lang je foto of video na het openen zichtbaar blijft – je kunt kiezen tussen eenmalige weergave, 30 seconden of iets daartussen. Zodra de timer is verlopen, wordt het mediabestand permanent uit de chat verwijderd.

Als je een timer instelt (zoals '30 seconden'), kan de gebruiker net als voorheen het bestand blijven openen totdat de tijd is verstreken.

Nieuwe inlogmeldingen

Wanneer iemand op je account inlogt, stuurt Telegram een melding naar al je apparaten. Om dit nog opvallender te maken, komen nieuwe aanmeldingen bovenaan je chatlijst.

Als jij niet degene bent die is ingelogd, kun je tikken op 'Nee, ik ben het niet!' om je account meteen te beveiligen. Voor een volledig overzicht van apparaten die toegang tot je berichten hebben, ga je naar Instellingen > Apparaten.

Als je een nog hoger veiligheidsniveau wilt, kun je een wachtwoord voor tweestapsverificatie activeren via Instellingen > Privacy en veiligheid > Tweestapsverificatie.

Geef je inlogcodes en wachtwoord nooit aan anderen en vul ze ook nergens anders in dan wanneer je op Telegram inlogt!

En meer

De ontwikkelaars hebben ook tientallen bugfixes en optimalisaties doorgevoerd. iOS-gebruikers zullen merken dat video's versturen nu vlotter gaat – en de voortgang nauwkeuriger wordt aangegeven. Android-gebruikers zullen een verbetering merken in de weergave van spoileranimaties, eenmalig te bekijken media en verborgen media.


Nou, dat was het voor vandaag. Terwijl je van de verhalen van je favoriete kanalen aan het genieten bent, beginnen wij alvast aan de volgende update.


22 september 2023
Het Telegram-team