Bewaarde berichten 2.0, eenmalige spraakberichten en 8 andere functies

Lees de originele aankondiging in het Engels
TITLE

In januari hebben we 10 nieuwe functies aan Telegram toegevoegd – waaronder verbeterde bewaarde berichten, eenmalige spraak- en videoberichten die na het afspelen automatisch verdwijnen, gedetailleerde ontvangstbewijzen die laten zien hoe laat je bericht is gelezen en nog veel meer.

Bewaarde berichten 2.0

Elke Telegram-gebruiker heeft een chat met de naam Bewaarde berichten. Daar kun je notities, herinneringen en berichten uit andere chats opslaan.

Dankzij deze update krijgen bewaarde berichten meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld links, media en bladwijzers opslaan. Verder kunnen bewaarde berichten nu per chat of als lijst worden bekeken en met tags worden geordend. Er is nu ook een nieuw 'Bewaard'-tabblad onder gedeelde media, waarmee je de bewaarde berichten uit een specifieke chat kunt zien.

Bewaarde berichten per chat bekijken

Met de nieuwe Als chats bekijken-modus zie je een lijst van chats waaruit je berichten hebt doorgestuurd. Deze chats bevatten alle door jou bewaarde berichten van gebruikers, groepen en kanalen. Je kunt elk van deze chats bovenaan vastzetten.

Om tussen weergavestijlen te schakelen, tik je op de titel in je bewaarde berichten. Je kunt ook tikken op ⋮ / ⋯ en 'Bekijken als berichten' of 'Bekijken als chats' kiezen – de volgende keer dat je jouw bewaarde berichten opent, worden ze in de gekozen stijl weergegeven.

Premium Tags voor bewaarde berichten

Om alles beter te ordenen, kun je meerdere tags aan je bewaarde berichten toevoegen, waardoor je ze makkelijker kunt filteren bij het zoeken.

Omdat tags op emoji gebaseerd zijn, kun je ze makkelijk toevoegen, net als reacties. Het verschil is dat tags ook een naam kunnen hebben. Deze functie is al beschikbaar voor alle Telegram Premium-gebruikers.

Om in je bewaarde berichten te zoeken, tik je in de bovenste hoek op 🔍. Je tags verschijnen onder de zoekbalk – tik op één van ze om je zoekopdracht te filteren.

TITLE

Bewaarde berichten in gedeelde media

Chats, groepen en kanalen hebben allemaal een gedeelde media-sectie waarmee je makkelijk foto's, links, muziek en dergelijke kunt vinden. Bij deze update voegen we een nieuw tabblad toe: 'Bewaard'. Daaronder vind je alle berichten uit die chat die je naar je Bewaarde berichten hebt doorgestuurd.

Verbeterde zoekfunctie

We hebben de zoekfunctie in alle chats verbeterd. Het is nu makkelijker om door je zoekresultaten te bladeren. Je kunt ze ook als compacte lijst bekijken.

TITLE

Tip: De snelste manier om de zoekfunctie in elke chat te openen, is door de titel ingedrukt te houden.

Eenmalige spraak- en videoberichten

Eenmalige weergave is nu ook beschikbaar voor spraak- en videoberichten. Deze berichten kunnen maar één keer worden afgespeeld voordat ze automatisch verdwijnen – door de leuke animatie ga je waarschijnlijk een aantal van ze versturen.

Om een eenmalig bericht op te nemen, kun je naar boven vegen terwijl je aan het opnemen bent om de opname vast te zetten. Tik vervolgens op het eenmalig bekijken-pictogram voordat je het bericht verstuurt.

Opnames pauzeren en hervatten

Wanneer je een spraak- of videobericht aan het opnemen bent, kun je de opname op pauze zetten en later hervatten – in plaats van meerdere berichten te versturen.

Om je opname op pauze te zetten, veeg je eerst naar boven om de opname vast te zetten. Tik vervolgens op de pauzeknop (⏸️). Om de opname te hervatten, tik je opnieuw op het microfoon- of camerapictogram.

'Gelezen om'-tijd in privéchats

Wanneer je berichten verstuurt, zie je een aantal vinkjes: 1 vinkje (✓) betekent dat het is bezorgd en 2 vinkjes (✓✓) betekent dat het is gelezen – in 1-op-1 chats zie je nu de exacte tijd waarop je bericht is gelezen.

Voor de 'gelezen om'-tijd bestaat er een aparte privacy-instelling, die gebaseerd is op de privacy-instelling van je 'laatst gezien'. Als je jouw 'laatst gezien' voor bepaalde gebruikers verbergt, kun je ook je 'gelezen om' voor hen verbergen.

Om je privacy te beschermen, blijven 'gelezen om'-tijden in privéchats maar 7 dagen zichtbaar, waarna ze automatisch verdwijnen – net als in groepen.

Premium Eenzijdige 'laatst gezien' en 'gelezen om'-tijden

Standaard kun je de 'laatst gezien' en 'gelezen om'-tijden van andere gebruikers niet zien als je de jouwe voor hen verbergt. Echter, met Telegram Premium kun je de jouwe gewoon verbergen en die van anderen nog steeds zien, indien ze het met je delen.

Als je jouw 'laatst gezien' en 'gelezen om'-tijd verbergt, is het altijd voor alle gebruikers verborgen – dus ook voor premium-gebruikers.

Premium Machtigingen voor privéberichten

Dankzij deze update kunnen premium-gebruikers zelf kiezen wie hen berichten mag sturen – de opties zijn 'Iedereen' of 'Mijn contacten en premium-gebruikers'. Als je de tweede optie kiest, is het onmogelijk om een chat met je te starten voor gebruikers die geen contact van je zijn en ook geen premium hebben – ze kunnen wel reageren als jij hen eerst een bericht stuurt.

Als je een ongewenst bericht van een andere gebruiker ontvangt, kun je drukken op de knop bovenaan de chat om de gebruiker te blokkeren en onze moderatoren op de hoogte te stellen.

Premium Snellere laadtijden en verhalen van hoge kwaliteit

Videoverhalen laden nu 4 keer zo snel. Er is nu ook een instelling voor premium-gebruikers om videoverhalen in hogere kwaliteit te bekijken – mits het extra dataverbruik geen probleem is.

Alle gebruikers kunnen nu de afspeelsnelheid van videoverhalen aanpassen.

TITLE

Nieuw ontwerp voor gedeelde contacten

Berichten met gedeelde contacten zien er nu beter uit en krijgen de kleur en emoji die deze gebruikers in hun uiterlijke instellingen hebben gekozen.

TITLE

Verbeterde videoberichten op iOS

Naast de toevoeging van eenmalige berichten en pauzeren & opnemen is het opnemen van videoberichten ook verbeterd op iOS. Nu krijg je een betere videokwaliteit. Je kunt ook makkelijker tussen de voor- en achtercamera schakelen en je camera trilt minder.

App-iconen op macOS

Als je de rechtstreekse versie van Telegram voor macOS gebruikt, kun je nu uit 15 iconen kiezen om je app beter bij je thema te laten passen of juist extra te laten opvallen.

Om je app-icoon te veranderen, ga je naar Instellingen > Uiterlijk > App-icoon.


31 januari 2024
Het Telegram-team