Spraakchats 2.0: Kanalen, miljoenen luisteraars, opgenomen chats, beheertools

Lees de originele aankondiging in het Engels
Spraakchats 2.0: Kanalen, miljoenen luisteraars, opgenomen chats, beheertools

Spraakchats verschenen voor het eerst in december en voegden een nieuwe dimensie van rechtstreeks praten toe aan Telegram groepen. Vanaf vandaag worden ze ook beschikbaar in kanalen – en er zijn geen beperkingen meer op het aantal deelnemers.

Deze update brengt ook opneembare spraakchats, uitgebreide deelnemerslijsten, mechanieken voor opsteken van je hand, uitnodigingslinks voor sprekers en luisteraars, titels voor spraakchats, en een manier voor publieke figuren om deel te nemen aan spraakchats als hun kanalen.

Grenzeloze spraakchats

Beheerders van kanalen en publieke groepen kunnen nu spraakchats organiseren voor miljoenen rechtstreekse luisteraars. Hoe populair je praatje ook wordt, nieuwe mensen kunnen er altijd naar luisteren. Het is als publieke radio opnieuw uitgevonden voor de 21e eeuw.

Om een spraakchat te beginnen, open je het profiel van een groep of kanaal waar je een beheerder bent, tik je op (⋮) of (⋯) en kies je spraakchat beginnen.

Opgenomen chats

Hoewel sommige gesprekken bedoeld zijn om tijdelijk te zijn, zijn andere de moeite waard om te bewaren en door te geven. Beheerders kunnen nu audio van spraakchats opnemen om gesprekken te bewaren en ze te publiceren voor volgers die het live evenement gemist hebben.

Zodra je klaar bent met opnemen, wordt het audiobestand meteen beschikbaar in je bewaarde berichten. Om verrassingen te voorkomen zijn chats die worden opgenomen gemarkeerd met een rood lampje naast hun titel.

Hand opsteken

In chats waar de microfoons van de deelnemers zijn uitgeschakeld, kunnen luisteraars tikken om hun hand op te steken en de beheerders te laten weten dat ze willen spreken. Net als inbellen in een praatprogramma – maar dan met leuke animaties.

Je biotekst is nu zichtbaar in de lijst van deelnemers. Deze tekst kan je gebruiken om je expertise of interesses te tonen, of gewoon een beetje over jezelf te vertellen. Deze info kan de beheerders helpen een goede plaats te vinden voor je vragen of opmerkingen.

Links voor sprekers en luisteraars

Beheerders van publieke groepen en kanalen kunnen nu uitnodigingslinks maken die meteen de spraakchat openen. Er kunnen aparte links gemaakt worden voor sprekers en luisteraars. Zo hoef je voor belangrijke gasten niet eerst hun microfoon aanzetten als ze meedoen – en kunnen ze een andere link gebruiken om de opkomende chat aan hun gemeenschap te promoten.

Spraakchats hebben ook optionele titels die gebruikers helpen het gespreksonderwerp te zien voor ze meedoen.

Doe mee als…

Bij het binnengaan van een spraakchat in een kanaal hebben gebruikers de keuze om mee te doen met hun persoonlijke account of te verschijnen als een van hun kanalen. Beroemdheden en publieke figuren kunnen dit gebruiken om niet te veel aandacht op hun persoonlijke accounts te vestigen.

Deelnemen aan een spraakchat als een kanaal

Zo kunnen bijvoorbeeld de presidenten van Brazilië en Turkije elkaar ontmoeten voor een gesprek in het kanaal van Pavel Durov en vragen van gebruikers beantwoorden zonder het risico te lopen dat hun chatlijsten overspoeld worden met fanmail.

En meer

Als je bij het doorsturen van berichten per ongeluk de verkeerde chat kiest, druk dan op de X-knop voordat je ze verstuurt – om het doorsturen te annuleren of een andere chat te kiezen.

Kies een andere chat of annuleer het doorsturen

Je kunt ook het afspelen hervatten van waar je gebleven was bij het beluisteren van lange spraakberichten. Dit was eerder beschikbaar voor lange video's en lange audiobestanden, en we dachten dat we alles gedekt hadden – maar toen meldde onze oma zich aan.

Tot slot kunnen Android-gebruikers kiezen welke actie toegewezen wordt aan het naar links vegen in de chatlijst: chats archiveren, vastpinnen, dempen, verwijderen of als gelezen markeren. (Op iOS zijn al deze veegacties altijd beschikbaar, afhankelijk van de manier waarop je veegt.)

En dat was het voor vandaag, blijf op de hoogte voor de volgende update!


18 maart 2021
Het Telegram-team